KK Aleksa Dundić logo

O nama

Osnivanje

Konjički klub “Aleksa Dundić“ osnovan je 1946 godine , na inicijativu oficira tadašnje vojske Jugoslavije koji su pre II svetskog rata bili članovi konjičkog kluba “Sveti Đorđe“. Pre drugog svetskog rata klub se nalazio na prostoru današnjeg BASKA a posle rata je formiran na placu u Paštrovićevoj ulici bb gde se i danas nalazi , između kovnice novca i Hipodroma.

O imenu

Aleksa Dundić heroj oktobarske revolucije
Aleksa Dundić

Aleksa Dundić heroj oktobarske revolucije Aleksa Dundić Ime je dobio po konjičkom pukovniku Aleksi Dundiću heroju oktobarske revolucije, nekad vrlo popularnom u Rusiji i u ruskoj književnosti, čuven po svojoj konjičkoj veštini i po hrabrosti u borbi, te jedina osoba sa područja stare Jugoslavije, koja je odlikovana najvišim ordenom Oktobarske revolucije- ordenom crvene zastave. Sticajem okolnosti , u vreme kada se razgovaralo o novom imenu kluba ( pošto nije bilo uputno nazvati ga starim imenom jer su tokom II svetskog rata u njemu jahali Nemci) u Borbi je objavljen veliki tekst o Aleksi što je poslužilo kao ideja za ime.

Aktivnosti

Klub ima 27 konja, Od toga 16 školskih i 11 sportskih . Ima razvijenu školu jahanja, gde polaznici dobijaju osnovna saznanja o jahanju i bavljenju konjima Klub broji preko 500 članova, od toga oko 150 aktivnih . U okviru kluba postoji i sportska sekcija koja se bavi treningom i konja i jahača prvenstveno za preskakanje prepona i dresuru . Klub poseduje svoje štale za konje i teren za jahanje sa osvetljenjem za noćno jahanje. Upravo su u toku radovi na izgradnji nove štale i novih klubskih prostorija. Takođe za sezonu 2009 planirano je organizovanje dvodnevnog turnira u preskakanju prepona regionalnog značaja.